2022-2023 Bahar Dönemi Lisansüstü Programlarımıza Başvurular Hakkında

Enstitümüz 2022-2023 Bahar Dönemi lisansüstü programlarına başvuruları (yatay geçiş dahil) 22 Aralık 2022 tarihinde başlamış olup 31 Ocak 2023 (Son Başvuru Saati: 15.00) tarihinde sona erecektir. Başvuru koşulları, kontenjanlar ve detaylı bilgi için Tıklayınız.

 

Başvuruların Enstitülerce onaylanması başvuru takvimi içerisinde yapılacaktır. Başvurunuz ilgili Enstitü tarafından onaylandıktan sonra başvuru üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamamaktadır. Bu nedenle tercihleriniz ve tercih sıranızı kesinleştirmeden başvurunuzu kaydetmeyiniz.

 

ALES ve ÖSYM tarafından ALES'e eşdeğer kabul edilen GRE sınavı geçerlik süresi 5 (beş) yıldır. Enstitümüzde kullanılmakta olan ALES-GRE Not Dönüşüm Tablosu için Tıklayınız.

 

Yabancı uyruklu adayların eğitim-öğretim dili Türkçe olan programlara başvurabilmeleri için Türkiye’de bulunan devlet üniversitelerinin TÖMER/Dil merkezlerinden veya Yunus Emre Enstitüsü’nden alınmış C1 seviyesinde TÖMER sertifikalarını sisteme yüklemeleri gerekmektedir. TÖMER sertifikalarının geçerlik süresi 2 yıldır. Ancak, Türkiye’de bulunan üniversitelerin eğitim-öğretim dili Türkçe olan programlarından lisans ve/veya yüksek lisans mezunu olan yabancı uyruklu adaylar, TÖMER C1 sertifikasından muaftır. Bu durumda olan uluslararası adayların TÖMER C1 sertifikası yerine e-devlet mezuniyet belgelerini ekleyerek başvurularını tamamlamaları gerekmektedir.

 

Yüksek lisans programlarına en fazla 2 tercih yapılabilir. Doktora programlarına ise en fazla 1 tercih yapılabilir. Yapılan tercihlerde tercih sıralaması önemli olup kaydolunmak istenilen öncelikli program ilk tercihte yer almalıdır.

 

Tezsiz Yüksek Lisans Programlarımıza başvuru ve kayıtlarda ALES ve Yabancı Dil Şartı aranmamaktadır. Başarı sıralaması Lisans AGNO'suna göre yapılacaktır. 

 

YTÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Senato Esasları Gereğince öğretim dili Türkçe olan yüksek lisans programlarına başvuru ve değerlendirme işlemlerinde Yabancı Dil Şartı aranmamaktadır.

 

OBS SİSTEMİNDE YER ALAN BAŞVURU MODÜLÜ İSİMLERİ

1)      T.C. Vatandaşı Lisansüstü Başvuruları - 2022 2023 Bahar Dönemi

2)      Yabancı Uyruklu Lisansüstü Başvuruları-2022 2023 Bahar Dönemi

3)      2022-2023 Bahar FBE Lisansüstü Yatay Geçiş Başvuru

4)      2022-2023 Güz Döneminde YTÜ Yüksek Lisans Mezunu Olup Bahar Dönemi İçin Doktora Başvurusu Yapacaklar

 

T.C. uyruklu adaylarımız OBS sisteminde yer alan “2022-2023 Bahar FBE Lisansüstü Başvuru”  başvuru modülünü seçerek başvurmaları gerekmektedir.

 

Yabancı uyruklu adaylarımız OBS sisteminde yer alan “Yabancı Uyruklu Lisansüstü Başvuruları-2022 2023 Bahar Dönemi” başvuru modülünü seçerek başvurmaları gerekmektedir.

 

2022-2023 Güz dönemi mezun olan YTÜ yüksek lisans öğrencilerimiz OBS sisteminde yer alan “2022-2023 Güz Döneminde YTÜ Yüksek Lisans Mezunu Olup Bahar Dönemi İçin Doktora Başvurusu Yapacaklar” başvuru modülünü seçerek başvurmaları gerekmektedir (2022-2023 Güz Dönemi Mezunu: 03.10.2022 tarihinden itibaren mezun olanlar).

 

Yatay geçiş başvurusu yapacak olan adaylarımız OBS sisteminde yer alan “2022-2023 Bahar FBE Lisansüstü Yatay Geçiş Başvuru” başvuru modülünü seçerek başvurmaları gerekmektedir.

 

BAŞVURU TERCİH DEĞERLENDİRME SÜRECİ:

 

Değerlendirmeler yapıldıktan sonra asil listeler ilan edilecektir. Asil adaylar OBS sistemine girerek ilgili tarihlerde kayıtlarını kendileri yapacaklardır. Kayıt tarihleri içerisinde kayıt yapabilmeleri için YÖK ve YTÜ mevzuatı gereğince başka bir yükseköğretim kurumunda tezli lisansüstü kayıtlarının olmaması gerekmektedir. Asil kayıt sonrası boş kalan kontenjan kadar yedek değerlendirme turları yapılacak olup yedek kayıt tarihlerinde aynı şekilde adayın OBS sistemine giriş yaparak kayıtlarını kendileri yapacaklardır. Kayıt tarihleri içerisinde kayıt yapabilmeleri için YÖK ve YTÜ mevzuatı gereğince başka bir yükseköğretim kurumunda tezli lisansüstü kayıtlarının olmaması gerekmektedir.

 

1)      Birinci tercih asil kazanılması durumunda asil kayıt tarihlerinde adayın kayıt yapması ya da yapmamasından bağımsız olarak ikinci tercihi değerlendirmeye alınmaz. Bu sebeple birinci tercihini asil olarak kazanan adayların kayıt tarihlerinde mutlaka kaydını yapmaları gerekmektedir.

2)      Adayın Birinci tercihini asil kazanamayıp ikinci tercihini asil kazanması durumunda asil kayıt tarihlerinde kayıt yapması halinde kayıt süreci tamamlanır ve yedek değerlendirmede birinci tercihi değerlendirmeye alınmaz. Asil kayıt tarihlerinde kayıt yapmaması halinde yedek değerlendirme turlarında birinci tercihi değerlendirmeye alınır.

3)      Asil yerleştirmelerde ilk tercihine yerleşemeyen adaylar için; boş kalan kontenjanlar ilan edildiğinde ilk tercihine yedek kayıt hakkı kazanması durumunda, yedek kayıt tarihlerinde adayın birinci tercihine kayıt yapması ya da yapmamasından bağımsız olarak ikinci tercihi değerlendirmeye alınmaz. Bu sebeple birinci tercihini yedek olarak kazanan adayların yedek kayıt tarihlerinde mutlaka kaydını yapmaları gerekmektedir.

4)      Asil yerleştirmelerde her iki tercihine de yerleşemeyen adaylar için; boş kalan kontenjanlar ilan edildiğinde ikinci tercihine yedek kayıt hakkı kazanması durumunda, yedek kayıt tarihlerinde adayın ikinci tercihine kayıt yapması halinde kayıt süreci tamamlanır ve bir sonraki yedek değerlendirmelerde birinci tercihi değerlendirmeye alınmaz. Yedek kayıt tarihlerinde kayıt yapmaması halinde bir sonraki yedek değerlendirme turlarında birinci tercihi değerlendirmeye alınır.

 

2022-2023 Bahar Dönemi Lisansüstü Başvuru ve Kayıt Takvimleri için tıklayınız: Tezli Programlar - Tezsiz Programlar

 

OBS başvurularınızla ilgili sorunlarınız için lisansustu.yildiz.edu.tr sisteminde yer alan mesaj kategorisinden "OBS lisansüstü başvuru sorunları" mesaj kategorisini kullanınız. Mesaj göndermek için Tıklayınız.

 

Başvurular ve kayıtlar OBS sistemi üzerinden online olarak gerçekleştirilecektir. Yazılı ve Sözlü sınav değerlendirmeleri yüz yüze yapılacak olup sınav tarih ve yerleri fbe.yildiz.edu.tr web adresinde ilan edilecektir.

 

Lisansüstü Başvuru kılavuzu için Tıklayınız.

 

Başvuru linki: https://obs.yildiz.edu.tr/oibs/ina_app/

 

Başvuru için Tıklayınız.