Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS)
5653 sayılı Yunus Emre Vakfı Kanunu’nun 3. Maddesi uyarınca, Türkiye dışında yapılacak Türk Diline dair eğitim, sınav ve belgelendirme faaliyetlerinin Yunus Emre Vakfı tarafından gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.
Yazıda devamla, Vakfın söz konusu Kanun’dan hareketle Yunus Emre Enstitüsü’nü kurarak yurt dışında kültür merkezleri açtığı ve Enstitüye bağlı bu kültür merkezleri aracılığıyla uluslararası ölçekte Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) yapmaya karar verdiği bildirilmektedir.
Ayrıca, Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metnine uygun olarak Enstitü tarafından geliştirilen TYS’nin her yıl üç defa yurt dışında Yunus Emre Enstitüleri’nin bulunduğu ülkelerde ve Türkiye’de düzenlendiği bildirilerek, bir sonraki sınav uygulama tarihinin 13 Mayıs 2017’de olduğu belirtilmektedir.
Başvuru ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
TYS Tanıtım Metni
Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS), Türkçeyi yabancı ya da ikinci dil olarak öğrenen bireylerin okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini ölçmek üzere, “Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni’nde belirlenen yeterlik tanımları doğrultusunda Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen, 2013 yılından bu yana uluslararası ölçekte yılda üç defa Türkiye’de ve Yunus Emre Enstitüleri'nin bulunduğu tüm ülkelerde eş zamanlı uygulanan bir dil yeterlik sınavıdır.
TYS, yabancı öğrencilerin Türkiye’yi ilgisini artırmakla birlikte söz konusu öğrencilerin iş ve eğitim başvurularının kabulünü kolaylaştırması ve daha sağlam bir düzlemde değerlendirmesi açısından büyük önem arz etmektedir.
Türkçe’nin uluslararası geçerliğe sahip standart sınavı olan TYS ile yurt dışında Türkçe öğreten farklı kurumlardaki öğretimin de standartlaştırılması amaçlanmaktadır.
Halen kağıt tabanlı olarak uygulanan ancak daha sonra çevrimiçi (online) sınav uygulamasıyla da gerçekleştirilecek TYS’de adayların okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerindeki yeterlikleri ölçülmektedir.
Sınav iki oturumda gerçekleşmektedir. Okuma, Dinleme ve Yazma bölümleri 1. Oturumda; Konuşma (Bağımsız Konuşma ve Karşılıklı Konuşma) bölümü 2. Oturumda yapılmaktadır. 1. Oturum; Okuma 60, Dinleme 45, Yazma 60 olmak üzere, toplam 165 dakikadır. Sınavın tamamı, 180 dakika sürmektedir.
Sınavda, başarılı olan adaylara B2, C1, C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verilmektedir. Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olan adaylar, Türkiye’de herhangi bir kurumda okuma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutulmaktadırlar. Ayrıca Türkçe rehberlik veya tercümanlık yapmak isteyen yabancılardan da Türkçe Yeterlik Belgesi istenmektedir.
TYS ile ilgili ayrıntılı bilgi için Tıklayınız.