Tezler Word şablonu veya LATEX1 şablonu kullanılarak yazılabilir.
1 LATEX; yüksek baskı kalitesinde bilimsel ve matematiksel dokümanlar hazırlamaya çok uygun olan ve akademinin sıklıkla kullandığı bir dizgi programıdır. Öğrencilerimizin tezlerini LATEX şablonunu kullanarak oluşturmasının biçimsel düzenlemelerdeki zaman kayıplarını minimuma indirgeyeceğini düşünüyor ve bu yüzden öğrencilerimizin LATEX kullanmalarını önemsiyoruz. Buna binaen; LATEX bilmeyen öğrencilerimizin de kolaylıkla şablonu kullanabilmesi için bir kılavuz hazırladık. Ayrıca şablonun içerisinde de yine bazı ipuçları ve yol gösterimlerine yer verdik.
TEZ İLE İLGİLİ DOKÜMANLAR
Tez Yazım Kılavuzu
Latex-Tez Şablonu Güncelleme: 08-08-2024**
Word-Tez Şablonu (Türkçe) Güncelleme: 08-10-2024
Word-Tez Şablonu (İngilizce) Güncelleme: 02-09-2024
Sıkça Yapılan Hatalar
Word Şablonları Güncelleme Detay Raporu (19-08-2024)
YÖK Lisansüstü Tezlerin İnternet Üzerinden Derlenmesi Hakkında
Not: Latex kapak sayfasında, versiyondan kaynaklı büyük "İ" harfi yerine "I" harfi görünme sorunu yaşayanlar bu linkteki çözümü uygulayabilirler.
TEZ TESLİMİ
Tezler ilk teslimde spiralli veya karton ciltli, son teslimde ise aşağıda belirtilen renk kodlu bez ciltli olarak hazırlanmalıdır. Tez yazdırılırken; içindekiler bölümüne kadar tek yönlü, içindekiler bölümü de dahil olacak şekilde diğer kısımlar çift yönlü olarak baskı yapılmalıdır.
Ayrıca Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 03.06.2020 tarih ve 36054236-806.01.03-E.32794 sayılı yazısı uyarınca, Tez jürisinin adı soyadı ve imzalarının bulunduğu sayfadaki imzaların ciltli tez teslimi sırasında teslim edilen CD'de yer almaması gerekmektedir.
Ciltli tez tesliminde teslim edilen tezin fiziksel kopyasında tez jürisinin ıslak imzaları mutlaka yer almalıdır. İmza sayfaları tez şablonlarımızdaki ile birebir aynı olmalıdır. Şablondaki formata uygun olmayan imza sayfaları jüri tarafından imzalansa dahi kabul edilmemekte ve öğrencinin ilgili sayfayı şablona uygun hale getirip jüriden tekrar imza alması gerekmektedir. Bu konuda sorumluluk öğrenciye aittir.
Yüksek Lisans: Marka: YILDIZ Renk Kodu: 069 Lacivert
Doktora: Marka: YILDIZ Renk Kodu: 057 Bordo
Yüksek lisans veya doktora öğrenciliği sırasında yapılan tez ve bilimsel yayınlar ile yürütülen bilimsel araştırma-geliştirme projeleriyle ilgili araştırma etiği konularını kapsayan ve Yükseköğretim Kurulu Genel Kurulun 29.08.2012 tarih ve 2012.18.946 sayılı kararı ile kabul edilen "Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi" için buraya tıklayınız.
*Metin içerisinde atıf göstermede ve tezin kaynaklar kısmı oluşturulurken IEEE ya da APA referans sistemlerinden yalnızca biri tercih edilir ve tez boyunca bu tercihe sadık kalınır.
**YTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Latex tez şablonunun online Tex editörü overleaf.com ile kullanılmasını önermektedir. Tez yazımlarınızda çıkabilecek sorunlar konusunda enstitü personelimiz maalesef teknik destek sağlamamaktadır. Yine de overleaf dışında offline programlar kullanmayı tercih etmeniz durumunda, referensların dosyanız üzerinde görüntülenememe sorununu gidermek için referans yöneticisi olarak bibtex yerine biber tercih edebilirsiniz.
** YTU Graduate School of Science and Engineering recommends online Tex editor overleaf.com for using Latex thesis template. Our Graduate School staff does not provide technical support for problems or errors that may occur with local Tex editors. However, if you still prefer to use offline software other than overleaf, in order to tackle the problem of being unable to view the references part on your file, you can prefer biber instead of bibtex.
TEZ BAŞLIĞI KURALLARI
1. Önerilen tez başlığı 150 karakter (boşluklar dahil) geçmeyecek şekilde kısa, öz ve anlaşılır olmalıdır.
2. Tez başlığında parantez ( ( ) ), alt tire ( _ ), tırnak işareti ( ‘ ’ ), noktalı virgül ( ; ), gibi sembollerden kaçınılmalıdır.
3. Tez adında il, ilçe, köy adı belirtilecekse; "… ili, … ilçesi, … köyü örneği" şeklinde detaylandırılmalıdır.
4. Tez dili Türkçe olan tezlerde İngilizce kelimelerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
5. Tez başlığında çok sık kullanılan günlük hayata yerleşmiş durumlar haricinde kısaltma kullanılmamalıdır.