PLAGIARISM CHECK

TEZLERİN İNTİHAL KONTROL İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Öğrencilerimizin intihal konusunda yapması gereken tek şey; aşağıdaki yönergeleri uyguladıktan sonra, tezlerinin .pdf halini TURNITIN sistemine yüklemektir. (Aşağıdaki hususlara uymayan tezlerin intihal kontrolü yapılamamaktadır.) Enstitümüz intihal kontrollerini her hafta Pazartesi günü yapmaktadır. Bunun dışındaki günlerde kontrol yapılmamaktadır.

1. Tezler .pdf formatında gönderilmeli ve sistemde yer alan uygun mezuniyet dönemi ile ilgili kısma "Juriye Sunulan Tez" ve "Savunma Sınavında Kabul Edilen Tez" olmak üzere iki durumun her biri için kesinlikle yalnızca birer defa (belirtilen tarihlerde) yüklenmelidir. Emin olmadığınız tezi yüklemeyiniz. Yüklenen dosya silinememektedir.

2. pdf dosyasının ismi "Öğrenci Adı Soyadı- Anabilim dalı- Tezin durumu" şeklinde olmalı.
 

Pdf İsim Örneği;


İlk İntihal Kontrolü için: "Ayşe Yıldırım- Bilgisayar Müh- Juriye Sunulan Tez",

Son İntihal Kontrolü için: "Mehmet Kahraman- Matematik- Savunma Sınavında Kabul Edilen Tez"

 

3. Türkçe tezler için Özet öncesindeki, İngilizce tezler için Abstract öncesindeki kısım; Kaynaklar; ve Eski Şablonda Özgeçmiş, Yeni Şablonda Tezden üretilmiş yayınlar bölümü çıkartılmalı

4. Boyutu büyük olan tezlerde resimler (şekiller) silinmeli (25MB'dan daha büyük tezler için geçerli)

5. Tezin danışman ve jüri üyeleri tarafından intihal kapsamı dışında değerlendirilmesi için İntihal Tespit Programı tarafından yapılan raporlama işlemi sonrasında alınan raporda belirtilen benzerlik oranı, değerlendirme “alıntılar hariç” yapılıyorsa en fazla ’i, “alıntılar dâhil” yapılıyorsa %20’yi geçmemelidir. Tek kaynaktan yararlanma oranı ise %2’yi geçmemelidir. Benzerlik oranında tüm sorumluluk öğrenci ve danışmanına aittir. Bu oranları sağlayamayan tezler, tez savunmasına alınamaz. Benzerlik oranı hesaplanırken, öğrencinin tezi ile ilgili yapmış olduğu yayınlar kapsam dışında bırakılır.

 

TURNITIN kullanıcı hesabı oluşturma ve tez yükleme kılavuzu için tıklayınız.

Hesap oluştururken

2022-2023 Güz Dönemi için Sınıf Numarası: 36451242, Sınıf Kayıt Anahtarı: 157827 girilerek, 2022-2023 Bahar Dönemi için Sınıf Numarası: 36555875, Sınıf Kayıt Anahtarı: 157827 girilerek kayıt olunur.

 

İNTİHAL KONTROLÜYLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR ve YAŞANAN PROBLEMLER

 

SORU: Turnitin sisteminde ilgili döneme ait ödevi görüntüleyemiyorum.

Eğer Turnitin sisteminde daha önceden kaydınız varsa ve yeni açılan sınıfa ödev yüklemeniz gerekiyorsa “ bir sınıfa kaydol” veya “enroll in a class” girip ödevinizin (döneminizin) bulunduğu sınıfı görüntüleyebilirsiniz.

 

SORU: İntihal İşlemleri kaç kez ve ne zaman yapılmalıdır?

İlk İntihal İşlemi ve Son İntihal İşlemi olmak üzere 2 kez yapılır. Ne zaman yapılması gerektiğine dair bilgi için lütfen Akış Şemalarımızı ve Mezuniyet Takvimimizi inceleyiniz.

 

SORU: Tezimin intihal oranının uygun aralıkta olup olmadığını nasıl öğrenirim?

Eğer tezinizin intihal oranı uygun aralıkta ise; ayrıca bir bilgilendirme maili veya mesajı gönderilmemektedir. İntihal yüzdenizi ve raporunuzu hesabınız üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

Eğer tezinizin intihal oranı üst sınırın (% 20) üzerinde ise; tezinizde gerekli düzeltmeleri yaparak yeniden yükleme yapınız. Aksi takdirde KESİNLİKLE tekrar yükleme yapmayınız.

 

SORU: İntihal kontrolünden sonra, raporu alıp herhangi bir yere teslim etmem gerekli mi?

Hayır, bu noktada öğrencilerimizin yapması gereken herhangi bir işlem yoktur. İntihal kontrolü enstitümüz tarafından yapılır ve ilgili memura rapor teslim edilir.

 

SORU: Sistemde kendi görüntülediğim raporu düzenleyebilir ya da kullanabilir miyim?

Hayır, geçerli rapor Enstitü tarafından oluşturulur. Öğrencinin görüntülediği kısım yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.

Not: Öte yandan; "Juriye sunulacak tezlerin nihai hallerinin teslimi (ilk tez teslimi)" sürecinde gerekli olan FR-1088 Orijinallik Beyan Formunu imzalamanız ve danışmanınıza imzalatmanız ve sonrasında ilgili birime teslim etmeniz gerektiğini unutmayınız. Ayrıntılar için yukarıdaki akış şemalarımızı inceleyiniz.

­